Pro přidávání poznámek k produktům je nutné se přihlásit / zaregistrovat.
Ryzlink rýnský zrající v betonové nádobě ve tvaru vajíčka. Že jste o něčem takovém ještě neslyšeli? Tak to jste tady správně, čtěte dál, rádi Vám o tom prozradíme více...Ryzlink rýnský z Dunajovského kopce sklízený téměř na konci října 2023. Na láhvi od května 2024. Zrál v betonovém vajíčku. A jak že to teda funguje?Beton je při zrání vína určitým kompromisem mezi nerezem a dřevěným sudem. Na rozdíl od nerezu v něm probíhá mikrooxidace, díky kterému víno nazrává podobně jako v dřevěném sudu. Beton ovšem do vína nepouští dubové aroma, které ne každému vyhovuje. Díky tloušťce betonové nádoby, která velmi dobře izoluje a udržuje stabilní teplotu, není nutné umělé chlazení jako u nerezových tanků. Beton také uvolňuje do vína minerály, což má vliv nejen na chuťový projev vína, ale uvolňovaný křemík například pomáhá přirozeně víno stabilizovat. Beton je tak ve vinařství přírodní a velmi ekologickou technologií. Můžete si udělat srovnávací degustaci různých ryzlinků z betonu (vlašský a rýnský) či si porovnat naše rýňáky vyráběné různými technologiemi. Tolik paralel, a zároveň odlišností. A tolik potěšení. Na beton!
Vinařství Rytopeky: Mladá vášeň s hlubokými kořeny
Ozzákovo pivo? To je Husťan!
5 rychlých a chutných pomazánek pro každou příležitost + tipy na párování s vínem a pivem
Den odrůdy Malbec